Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/995
Title: การพัฒนาต้นแบบผลิตภัณฑ์และบรรจุภัณฑ์ของกลุ่มวิสาหกิจชุมชน อำเภอสันกำแพง จังหวัดเชียงใหม่
Other Titles: THE DEVELOPMENT PROTOTYPE OF PRODUCT AND PACKAGING OF COMMUNITY ENTERPRISE IN SANKAMPAENG DISTRICT,CHIANG MAI
Authors: กิตติพัฒนวิทย์, เจษฎาพล
Keywords: ต้นแบบผลิตภัณฑ์
บรรจุภัณฑ์
วิสาหกิจชุมชน
Product Prototype
Packging
Community Enterprises
Issue Date: 29-Jan-2561
Publisher: สถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฎเชียงใหม่
Abstract: การศึกษางานวิจัยครั้งนี้ เป็นการวิจัยเชิงปฏิบัติการแบบมีส่วนร่วม (Participatory Action Research) โดยมีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) ศึกษาองค์ความรู้ผลิตภัณฑ์หัตถกรรมและบรรจุภัณฑ์วิสาหกิจชมซนอำเภอสันกำแพง จังหวัดเชียงใหม่ 2) พัฒนาต้นแบบผลิตภัณฑ์และบรรจุภัณฑ์ของกลุ่มวิสาหกิจชมชนและ 3) ถ่ายทอดองค์ความรู้ทางด้านการพัฒนาผลิตภัณฑ์และบรรจุภัณฑ์ให้กับชุมชนและผู้สนใจ เครื่องมือในการวิจัย ได้แก่ การสัมภาษณ์ โดยนำข้อมูลมาประกอบการออกแบบและปรับปรุงผลิตภัณฑ์และบรรจุภัณฑ์ รวมทั้งแบบประเมินความพึงพอใจรูปแบบผลิตภัณฑ์และบรรจุภัณฑ์ที่สร้างขึ้น ผลการวิจัย พบว่า ผู้แทนกลุ่มและกลุ่มวิสาหกิจชุมชนอำเภอสันกำแพง จังหวัดเชียงใหม่ จานวน 50 คน มีความเข้าใจในเรื่องการพัฒนาผลิตภัณฑ์และบรรจุภัณฑ์ในระดับน้อย ในขณะเดียวกันยังคงมีความต้องการในการพัฒนาผลิตภัณฑ์อย่างชัดเจน ซึ่งองค์ความรู้จากการสืบทอดภูมิปัญญาของบรรพบุรุษของชุมชน ได้แก่ 1) กลุ่มอาชีพแปรรูปอาหาร ประกอบด้วย 5 ผลิตภัณฑ์ 2) กลุ่มอาชีพเย็บผ้าและทอผ้า ประกอบด้วย 16 ผลิตภัณฑ์ 3) กลุ่มอาชีพของที่ระลึก ประกอบด้วย 4 ผลิตภัณฑ์ และ 4) กลุ่มอาชีพงานกระดาษสา ประกอบด้วย 3 ผลิตภัณฑ์ โดยได้ท้าการออกแบบพัฒนาผลิตภัณฑ์ร่วมกับตัวแทนกลุ่มและกลุ่มวิสาหกิจชุมชนอำเภอสันกำแพง จังหวัดเชียงใหม่ จนได้ต้นแบบผลิตภัณฑ์และบรรจุภัณฑ์ของชุมชนในรูปแบบใหม่ขึ้นมา จากนั้นให้ตัวแทนกลุ่มและกลุ่มวิสาหกิจประเมินความพึงพอใจต่อผลิตภัณฑ์ที่พัฒนาขึ้นจากกระบวนการออกแบบผลิตภัณฑ์ ผลการประเมินความพึงพอใจ พบว่า มีความพึงพอใจอยู่ในระดับมาก
Description: This research was performed through a participatory action research method that had the following objectives: 1) investigating knowledge of handicraft products and packaging in community enterprises in the Sankampaeng District, Chiang Mai; 2) developing product and packaging prototypes for the community enterprises; and 3) transferring knowledge of product and packaging development to the community enterprises and other interested people. An interview and a questionnaire evaluating satisfaction were used to collect data for improving product design, product quality, and product packaging. The results of this study showed that 50 group representatives of community enterprises in the Sankampaeng District, Chiang Mai have minimal understanding of product and packaging development, and they would clearly benefit from such understanding for product development purposes. The investigation revealed that knowledge inherited from ancestral community wisdom was associated with the following types of occupational product groups: 1) five food processing products; 2) sixteen sewing and weaving products; 3) four souvenir products; and 4) three mulberry paper products. The researcher had been working collaboratively with the community enterprises to develop new product prototypes and packaging and evaluated the satisfaction of group representatives and community enterprises with respect to newly developed products and packaging. The results showed that community members were highly satisfied.
URI: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/995
Appears in Collections:Rajabhat Chiang Mai Research Journal

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
เจษฎาพล กิตติพัฒนวิทย์.pdf11.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.