Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/614
Title: การลดฝุ่นผงในเส้นด้ายย้อมสีมะเกลือด้วยการอบไอน้า
Other Titles: Reducing Dust in the Yarn dye with Ebony colourant using the water steaming process
Authors: บุณยเนตร, พูลสุข
Boonyanate, Poonsook
Issue Date: 2551
Publisher: Chiang Mai Rajabhat University
Abstract: The dark brown cotton fabric made from yarn which was dyed with natural colorant of Ebony is widely appreciated in the foreign consumer ; but it is not enough manufactured due to the problem of dust emitted in the processes. It is evidenced that workers involved in the processes are at risk with allergy or respiratory illnesses. This study attempts to experiment the water steaming as a process of reducing the dust caused by the ebony dye. A large steaming pot was made such that it could accommodate a large amount of yarn. The experiment took place at the village Baan Chang Kerng, Chiang Mai and the subjects were the members of the weaving group of the village. Three treatments of water steaming were given : 20, 30 and 40 minutes. Observation and interview with the subjects were conducted and the data were analyzed qualitatively and quantitatively. The percentage and arithmetic mean statistics were employed. The steamer constructed is cylindrical in shape with the base of 75 cm. and the height of 75 cm. placed on the top of the pan of 93 cm. in diameter with a piece of cotton pressed between the joint to keep the steam. In each steaming , 60 skeins were used with water 45 liters and at 90 celcius. It is found that the water steaming makes the yarn softer, lighter. When washing, the water –steamed yarn gives less dust than does un-steamed yarn by 81.80 % with less water used by 60.0 %. The weavers are satisfied with the water steaming for 30 minutes. The steamed yarn gives out less dust during weaving than does the un-teamed yarn by 77.03 %, uses less time by 18.77 % , yields longer fabric by 14.81 %. The cost is higher from the steaming is 1.31 bath per meter.
Description: ผ้าฝ้ายย้อมสีธรรมชาติจากมะเกลือสีน้ำตาลเข้มเป็นที่นิยมของผู้ซื้อจากต่างประเทศ แต่มีการผลิตไม่มากนัก เนื่องจากจะเกิดฝุ่นผงของมะเกลือในขบวนการผลิต ผู้ผลิตเกิดอาการแพ้และมีภาวะเสี่ยงต่อการเป็นโรคในระบบทางเดินหายใจ จึงได้สร้างหม้ออบไอน้ำสำหรับอบไอน้ำเส้นด้ายในปริมาณมาก เพื่อศึกษากระบวนการลดฝุ่นผงสีย้อมมะเกลือด้วยการอบไอน้ำ และ ผลของการอบไอน้ำ กลุ่มตัวอย่างเป็นสมาชิกกลุ่มทอผ้าบ้านช่างเคิ่ง อำเภอฮอด จังหวัดเชียงใหม่ ศึกษาเวลาในการอบไอน้ำที่ 20 30 และ 40 นาที ทำการศึกษาโดยการทดลอง การสังเกต และสัมภาษณ์ วิเคราะห์ข้อมูลเชิงคุณภาพ และวิเคราะห์ข้อมูลเชิงปริมาณโดยใช้ ค่าร้อยละ และค่าเฉลี่ย การสร้างหม้ออบไอน้ำทรงกลมขนาดเส้นผ่าศูนย์กลาง 75 เซนติเมตร สูง 75 เซนติเมตร ใช้วางบนกระทะขนาดเส้นผ่าศูนย์กลาง 93 เซนติเมตร อบเส้นด้ายครั้งละ 60 ไจ ใช้น้ำ 45 ลิตร อุณหภูมิ 90 องศาเซลเซียส ใช้ผ้าชุบน้ำอัดโดยรอบส่วนต่อของหม้ออบไอน้ำกับกระทะ ผลพบว่า เส้นใยพองฟู เส้นด้ายมีความนุ่ม น้ำหนักลดลง มีฝุ่นผงมะเกลือจากการล้างน้อยกว่าเส้นด้ายที่ไม่อบไอน้ำร้อยละ 81.80 ใช้ปริมาณน้ำในการล้างเส้นด้ายน้อยกว่าร้อยละ 60 ผู้ผลิตมีความพึงพอใจในการใช้เส้นด้ายที่ผ่านการอบไอน้ำ เวลา 30 นาที ในกระบวนการทอผ้าด้วยเส้นด้ายที่อบไอน้ำทั้งหมดพบว่ามีฝุ่นผงมะเกลือน้อยกว่าเส้นด้ายที่ไม่อบน้ำ ร้อยละ 77.03 และใช้เวลาในกระบวนการทอผ้าน้อยกว่า ร้อยละ18.77 ได้ผ้ายาวกว่าร้อยละ14.81 ต้นทุนที่เพิ่มขึ้นจากการอบไอน้ำ ประมาณเมตรละ 1.31 บาท
URI: http://cmruir.cmru.ac.th/handle/123456789/614
Appears in Collections:Research Report

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cover.pdfCover (ปก)526.79 kBAdobe PDFView/Open
Abstract.pdfAbstract (บทคัดย่อ)434.17 kBAdobe PDFView/Open
Content.pdfContent (สารบัญ)430.22 kBAdobe PDFView/Open
Chapter-1.pdfChapter-1 (บทที่1)447 kBAdobe PDFView/Open
Chapter-2.pdfChapter-2 (บทที่2)617.5 kBAdobe PDFView/Open
Chapter-3.pdfChapter-3 (บทที่3)472.31 kBAdobe PDFView/Open
Chapter-4.pdfChapter-4 (บทที่4)1.33 MBAdobe PDFView/Open
Chapter-5.pdfChapter-5 (บทที่5)463.55 kBAdobe PDFView/Open
Bibliography.pdfBibliography (บรรณานุุกรม)442.62 kBAdobe PDFView/Open
Appendix.pdfAppendix (ภาคผนวก)4.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.